top of page
Hakkımızda
''Üç Elma Doğal Tarım'' fikri nasıl doğdu?

2000 yılından itibaren toprağa yeniden döndük. Ata mirası tohumlardan, yerel meyvelerden ve geleneksel kültürlerden yola çıkarak; Japon bilge Masanobu Fukuoka'nın tarım metodu ve felsefesini de kendimize rehber alarak doğal tarım işine ailece başladık.

Doğal tarım metoduyla nasıl tanıştık, nasıl karar verdik.

Fukuoka'nın ''Ekin Sapı Devrimi'' kitabıyla tanıştık. Yol göstericimiz bu kitap oldu! Geleneksel tarım, yerel üretim metodu, yerel tohumlar ve atalardan kalan geleneksel bilgiler de bize yardımcı oldu. Konuya pek yabancı olmasak da, bu yeni uygulamayla ilgili bazı ufak denemeler yaparak ve kendimizi alıştırarak bu işe başladık. En önemlisi, gerçek gıda peşinde olmamızdı. Geleneksel yapının korunması, ata mirası bilgiler, yerel tohumlar, bulunduğumuz coğrafyayı yurt edinmiş her türün korunmasına destek olmak ve yaşatmak için kafamızda planlar vardı. Toprak, hava ve su kirlenmesi nedeniyle, yerel ve geleneksel tarım metodu ve yaşamı bizim için çok önemliydi. Ekin Sapı Devrimi kitabı da bize bir yol haritası çıkardı.

Hangi ürünlerin tarımıyla uğraşıyoruz?

Ekin Sapı Devrimi
Masanobu Fukuoka

Uzun yıllar eğitimini aldığı bitki hastalıkları konusu üzerinde, yine uzun yıllar teknik eleman çalıştıktan sonra, her şeyin boş olduğuna ve modern tarım adına yapılanların çoğu zaman fuzuli işler olduğuna kanaat getirerek eski metotlara dönmeye karar veren eğitimli Japon çiftçi Fukuoka'nın (1913-2008), uzun ömrüne sığan başarılı tarım uygulamalarını aktardığı bu kitap, kimyasalların kolaycılığı yerine; doğallığın zorluğuna karşın yüreklere sunduğu büyük mutluluk ve huzuru anlatıyor. 95 yıllık hayatının son 60 yılını, doğal tarım tekniklerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına adayan Fukuoka, bir gün tarlasında giderken, yıllardır sürülüp ekilmeyen otlu bir tarlada kendiliğinden yetişen çeltik filizlerini görünce, beyninde çakan şimşeğin peşine düşüyor ve sonunda, tarım tarihi boyunca giderek uzaklaşılan bir metodu, doğayı kendi haline bırakma düşüncesini tarım dünyasının hizmetine sunuyor. Toprağı hiç sürmeden, kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan, yabani otlarla mücadele etmeden, piyasadaki verim değeriyle yarışabilecek üretimler yapıyor. Bu yolla da, modern tarımın yok edici izlerine karşı, insanlığa yeni bir kurtuluş reçetesi hazırlıyor.

Yerel tohum üveyik buğdayı ekiyoruz, yerel bağ kütüklerinden üzüm ve yerel Amasya elması yetiştiriyoruz.

Uyguladığımız doğal tarım metodunun amacı.

Besin değeri yüksek, temiz, doğal ve gerçek gıdaları üretmek, eko sisteme zarar vermeden hakikatı yakalamak ve yaşatmaktır.

bottom of page